Patient worden
072 512 5862

Wat te doen bij aften

2 Maart, 2020 09:08

Aften zijn kleine, pijnlijke wondjes in de mond; ze zitten vaak op de tong of wangen. De witte plekjes zijn vervelend, maar gelukkig meestal onschuldig. Hoewel aften vaak binnen twee weken vanzelf verdwijnen, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het natuurlijke genezingsproces te bevorderen.

1. Laat de aften zoveel mogelijk met rust

In de meeste gevallen verdwijnen aften vanzelf. Uw lichaam gaat zelf aan de slag met het herstel. U laat de aften met rust door:

 • Ze niet aan te raken met uw vingers.
 • Voorzichtig te zijn tijdens het poetsen.
 • Voorzichtig te kauwen als uw hard voedsel eet.

2. Maak uw mond goed schoon

Een goede mondhygiëne draagt bij aan het herstel van de aften. Poets uw tanden twee keer per dag en reinig voordat u gaat slapen extra met ragers, tandenstokers of flosdraad. Aanvullend kunt u uw mond spoelen met mondwater met chloorhexidine. Dit doodt de bacteriën in uw mond.

3. Neem voldoende rust

Soms ontstaan aften door een verminderde weerstand. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij langere periodes van stress, of als u een virus heeft opgelopen. Door uw lichaam voldoende rust te gunnen, houdt uw lichaam energie over om aan de weerstand te werken. Een sterk immuunsysteem zal de aften sneller ‘aanpakken’.

Bij de drogist kunt u verschillende middelen vinden die de pijn tijdelijk verlichten. Ook bieden verschillende merken producten aan waarmee u aften snel kunt laten verdwijnen. Voor deze laatste categorie producten is echter geen wetenschappelijk bewijs.

Veelgestelde vragen over aften

Waarom krijgt ik aften?

Aften kunnen ontstaan door

 • Een verminderd immuunsysteem. Uw weestand kan lager worden door onder andere stress, bacteriën, virussen, sommige ziektes, een slaaptekort of hormonale schommelingen (bij vrouwen).
 • Per ongelukt op uw wang of tong bijten.
 • Het nuttigen van (te) heet eten of drinken.
 • Gevoeligheid voor eten of drinken.
 • Kleine irritaties door een kunstgebit, vulling of beugel.

Hoelang heb ik aften?

Meestal verdwijnen aften binnen veertien dagen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met uw tandarts. Hij kan u medicijnen voorschrijven die het herstel bevorderen.

Moet ik de dokter bellen als ik aften heb?

Nee. Meestal genezen de wondjes vanzelf. Als de aften na twee weken nog niet zijn verdwenen, raden we u aan uw tandarts te bellen.

Waarom doen aften zo veel pijn?

Uw mond is erg gevoelig en op uw tong, wangen en gehemelte bevinden zich veel zenuwuiteinden. Zit er per ongeluk een klein stukje plastic in uw mond? Dan zult u dit snel voelen en uitspugen. Deze gevoeligheid beschermt uw lichaam dus voor het doorslikken van gevaarlijke materialen. Helaas betekent dit ook dat u de aften erg goed voelt. Vervelend, maar in de meeste gevallen niets om u zorgen over te maken.

Hoe aften voorkomen?

U kunt aften voorkomen door:

 • Goed voor uw lichaam te zorgen. Bijvoorbeeld door gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Op deze manier blijft uw immuunsysteem sterk, waardoor aften minder snel ontstaan.
 • Op te letten of er voedingsmiddelen zijn waar u gevoelig voor bent. Wist u bijvoorbeeld dat sommige mensen aften krijgen door het eten van appels, kersen of aardbeien?
 • Warm eten en drinken niet te snel te nuttigen.
 • In het geval van kleine irritaties door bijvoorbeeld een kunstgebit, vulling of beugel contact op te nemen met uw tandarts.

Heeft u regelmatig aften en wilt u tips om hier wat tegen te doen?

Onze mondhygiënisten geven u advies over het voorkomen en behandelen van aften. Bent u al patiënt bij TCN? Plan dan eenvoudig online een afspraak in via de button ‘Afspraak maken’. Als u nog geen patiënt bent, kunt u het inschrijfformulier invullen. Klik hiervoor op de button ‘Patiënt worden’.