Patient worden
072 512 5862

Verstandskies trekken

Een verstandskies trekken is nodig om gebitsproblemen te voorkomen of te genezen, zodat u een gezond gebit behoudt. Op basis van een röntgenfoto geven wij een duidelijk en eerlijk advies over de voor- en nadelen van het verwijderen van uw verstandskiezen. De behandeling verloopt pijnloos dankzij een plaatselijke verdoving. Maak direct een afspraak voor het trekken of controleren van uw verstandskiezen: wij hebben geen wachtlijst.

  • Pijnloze behandeling
  • Zowel preventief als ter genezing
  • Geen wachtrij: maak direct een afspraak

Tarieven verstandskiezen trekken en vergoeding

Bij TCN hanteren wij de door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde tandartstarieven. De prijs voor het trekken van tanden en kiezen is te zien in de onderstaande tabel. Wanneer u verstandskiezen laat trekken door de tandarts valt deze behandeling onder de aanvullende tandartsverzekering. Uw verstandskies laten trekken door de kaakchirurg valt onder de basisverzekering.

Code NZa Behandeling (inclusief verdoving) Prijs
H11 Trekken tand of kies € 41,44
H16 Trekken volgende tand of kies, in dezelfde zittingen hetzelfde kwadrant € 30,94
H35 Moeizaam trekken tand of kies, met mucoperiostale opklap € 66,31

De behandeling

Verstandskiezen trekken duurt ongeveer een half uur per verstandskies. Door middel van een plaatselijke verdoving verdooft de tandarts de zenuwen in uw mond tijdelijk. U voelt alleen dat er lichte druk in uw mond wordt uitgeoefend. De tandarts verwijdert een verstandskies door een sneetje in het tandvlees te maken of door een stukje kaakbot weg te boren. Deze wond blijft vervolgens open en wordt afgedekt met watten, zodat het bloed kan stollen. Het duurt twee tot vier uur totdat de verdoving is uitgewerkt.

Tips na het trekken van de verstandskies

Nadat uw verstandskiezen getrokken zijn, moet u een paar uur tot een paar dagen herstellen van de medische ingreep. Het eten van hard voedsel raden we af, omdat dit een nabloeding kan veroorzaken. Ook alcohol en roken raden we sterk af, omdat dit het genezingsproces vertraagt en de pijn verergert. Bekijk onze pagina over tips na het trekken van de verstandskies om het herstel te versnellen.

Oorzaak verstandskiezen verwijderen

Met verstandskiezen inbegrepen hebben mensen 32 tanden en kiezen in hun mond, terwijl er bij veel mensen maar ruimte is voor 28 kiezen en tanden. De verstandskiezen breken bij de meeste mensen door tussen het 17de en 21ste levensjaar en kunnen door ruimtegebrek scheef of onvolledig in de mond komen te staan. Omdat de verstandskiezen achterin het gebit zitten, zijn ze lastig schoon te maken met een tandenborstel, hetgeen kan leiden tot bacterieophoping. De scheve plaatsing en de ophoping van bacteriën kunnen een aantal vervelende gebitsproblemen veroorzaken. Het wordt aangeraden de verstandskiezen voor het 25ste levensjaar te laten trekken indien nodig. Het genezingsproces verloopt op dat moment namelijk sneller en beter dan op latere leeftijd. De volgende gebitsproblemen zijn een reden om een verstandskies te laten trekken:

Gaatjes (cariës)

Omdat verstandskiezen door de positie in de mond lastig te reinigen zijn met een tandborstel kan een ophoping van tandplak ontstaan. Tandplak veroorzaakt gaatjes. Ook voor de tandarts zijn de verstandskiezen lastig te bereiken, waardoor hij deze gaatjes niet kan vullen. In sommige gevallen moet de tandarts de verstandskies daarom trekken.

Tandvleesontsteking

De ophoping van tandplak kan ook leiden tot tandvleesontsteking bij de verstandskiezen. Het is mogelijk dat een verstandskies slechts half doorbreekt, waardoor er een stukje tandvlees blijft zitten dat een vangnet wordt voor voedselrestjes. Dit kan leiden tot vervelende infecties zoals tandvleesontsteking. De tandarts of kaakchirurg kan ervoor kiezen het tandvlees open te snijden en de verstandskies te verwijderen.

Schade aan andere kiezen

Wanneer verstandskiezen scheefgroeien, kunnen ze druk uitoefenen op de andere kiezen en deze hierdoor beschadigen. Het kan ook voorkomen dat de kaken niet meer goed op elkaar aansluiten. In deze gevallen adviseren wij de verstandskiezen te verwijderen.

Contact met TCN

Maak direct online een afspraak om uw verstandskies te laten trekken. U schrijft zich daarnaast eenvoudig online in als nieuwe patiënt. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 072 512 5862.

Vestigingen

Tandheelkundig Centrum Nederland heeft vestigingen in: