Tips na het trekken van de verstandskies

3 September, 2019 12:03

UPDATE!

Hetgeen waar u zo tegenop zag is eindelijk achter de rug: de verstandskiezen zijn getrokken. Maar wanneer de verdoving na een aantal uur uitgewerkt is staat de volgende beproeving voor de deur, namelijk de nazorg en de bijbehorende pijn. Hier leest u precies wat u na de operatie kunt verwachten en hoe u deze periode kunt doorstaan.

Snel naar

De eerste uren na het trekken van de verstandskies

U zult de eerste uren na het trekken van de verstandskies niet veel pijn voelen, vanwege de nog werkzame verdoving. Hoewel u misschien niets voelt, is het wel aan te raden om direct met een koelpack tegen uw wang op de bank te gaan liggen, omdat dit de mogelijke zwelling tegengaat. Belangrijk is dat u de eerste 24 uur niet gaat spoelen! Daarnaast is het van belang dat u pijnstillers neemt voordat de verdoving uitgewerkt is, zodat deze alvast kunnen inwerken. Daarbij is het wel essentieel dat u geen aspirines gebruikt, omdat deze de bloedstolling tegenhouden: kies daarom voor de pijnstiller die de tandarts of kaakchirurg aanraadt. Pas in de eerste uren na de behandeling op met het eten en drinken van warme producten en kijk uit dat u niet onbedoeld op uw gevoelloze lippen, tong of wangen bijt.

Waar kunt u de volgende uren last van krijgen?

Na een aantal uur kunt u last krijgen van zeurende pijn en steken. Dit is volkomen normaal wanneer uw verstandskies getrokken is. Om deze klachten zoveel mogelijk tegen te gaan, volgt u de instructies van de tandarts of kaakchirurg op wat betreft de pijnstilling. Blijf daarnaast de wang goed koelen, niet alleen om de zwelling tegen te gaan, maar ook omdat dit de pijn enigszins vermindert. Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat u de eerste dagen na de behandeling rust neemt en lichamelijke inspanning vermijdt.

De eerste avond en ochtend na het trekken van de verstandskies wordt het eten van vast voedsel over het algemeen als lastig ervaren. Vloeibaar voedsel is makkelijker te consumeren. U zult merken dat de pijn na één volle dag al veel minder wordt en langzaam maar zeker verdwijnt.

Het verzorgen van de wond

Hoewel de pijn snel vermindert, blijft de wond wel gevoelig en is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Een goede mondhygiëne is hierbij essentieel. Spoel de mond de eerste periode minimaal twee keer per dag met een speciaal mondspoelmiddel of een zoutoplossing. Het schoonhouden van de mond zorgt voor een snellere genezing. Naast het mondspoelmiddel poetst u, net als altijd, twee keer per dag de tanden. Probeer daarbij voorzichtig te poetsen rondom de wond.

Overige vragen & advies

Wordt uw vraag niet beantwoord of wilt u advies van de tandarts? Neem dan contact met ons op.

072 - 512 5862info@tcn.nl

Is de wond na ongeveer 10 dagen nog steeds niet geheeld? Neem dan het zekere voor het onzekere en maak een afspraak met de tandarts.

Bij langdurige nabloeding na het trekken van de verstandskies belt u met de spoeddienst van de tandarts. We helpen u zo snel mogelijk.

Spoed tandarts bellen

072 512 5862 Inschrijven