Tandvriendelijk snoepgoed

Het assortiment tandvriendelijk snoepgoed beperkte zich in de jaren zeventig nog tot enkele soorten kauwgom. Tegenwoordig kunnen consumenten in de winkel kiezen uit veel verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan drop, zuurtjes, pepermuntjes en ‘kauwsnoepjes’, maar ook aan chocolade, waterijs en zelfs vitaminepillen.

De chipszak opentrekken en snaaien maar… Het afgelopen jaar aten we in Nederland per persoon maar liefst 34 kilo chips, snoep en chocola per persoon

Verborgen suiker

Niet alleen snoepgoed, ook ‘gewone’ voedingsmiddelen bevatten soms veel suiker. Zelfs als producten niet zoet smaken, kan er veel suiker zitten.

Product
Aantal suikerklontjes
Klein doosje snoepjes
10
Eetlepel jam
4
Glas sinaasappelsap
2,5
Glas cola
7
Bakje fruityoghurt
4,5

Cariës

Cariës is het gevolg van ‘demineralisatie’ van het tandglazuur. Hierbij lost het tandglazuur langzaam op, waardoor een gaatje ontstaat. De boosdoener is de Streptococcus mutans, een bacterie in de mond die zich voedt met suiker uit etensresten. Bij de consumptie van suiker scheidt deze bacterie melkzuur af. Het melkzuur zorgt ervoor dat het tandglazuur oplost. Speeksel bevat stoffen die dit proces maken en biedt dus bescherming tegen gaatjes. Bij meer dan vijf ‘zuuraanvallen’ op een dag kan het speeksel het echter niet meer bijbenen en wordt de kans op gaatjes groter.

Snoepadvies

Af en toe snoepen mag best. Beperk de consumptie van zoete producten tot de hoofdmaaltijden en eet daarnaast maximaal twee tussendoortjes. Bij deze hoeveelheid kan het speeksel de tanden nog beschermen tegen cariës. Je kunt ook kiezen voor producten met suikervervangers of zoetstoffen. Deze veroorzaken geen cariës, ook al eet je ze regelmatig als tussendoortje.

Voor meer informatie
bekijk de brochure:

TCN is kiezen voor kwaliteit!

Maak kennis met de familie tandarts van Nederland.