Slechte mondgezondheid verhoogt risico op slokdarmkanker

24 Augustus, 2018 14:09

Het goed onderhouden van de mondgezondheid zou het risico op mondkanker nog wel eens kunnen verminderen. Een nieuwe studie heeft echter aangetoond dat dit ook de kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker kan verkleinen, door de link te leggen tussen bepaalde parodontale pathogenen en kanker. Aan de hand van de resultaten van de studie kunnen nieuwe strategieën worden ontwikkeld voor vroege detectie van deze ziektes.

Microbiomen en slokdarmkanker

Wetenschappers van de New York University (NYU) analyseerden data van twee verschillende studies, en vergeleken de mond microbiomen van de deelnemers met of zonder slokdarmkanker. Er werd gevonden dat bepaalde bacteriën significant vaker te vinden waren bij patiënten met de kanker. Het onderzoek werd gepubliceerd in Cancer Research in december 2017. De resultaten geven aan dat het nuttig kan zijn om meer te leren over de rol van orale microbiota om eventueel slokdarmkanker in de toekomst te kunnen voorkomen, of in elk geval eerder te kunnen detecteren.

Verder onderzoek noodzakelijk

Op dit gebied is deze studie de grootst die ooit is uitgevoerd. Desondanks waren er slechts weinig samples waardoor het aantonen van significante relaties lastiger is. Daarnaast was de grote meerderheid van de bestudeerde mensen blank, wat kan meespelen in de bruikbaarheid van de resultaten. Verder onderzoek zal moeten worden gedaan om de bacteriën in relatie tot slokdarmkanker beter te verkennen, en om te kunnen zien of deze misschien zelfs een voorspellende factor kunnen zijn.

Bron: American Association for Cancer Research

072 512 5862 Inschrijven