Patient worden
072 512 5862

Slechte mondgezondheid leidt tot grotere kans op leverkanker

5 Juli, 2019 15:09

Slechte mondgezondheid kan het risico op leverkanker vergroten, blijkt uit recent onderzoek. Hierin wordt slechte mondgezondheid in verband gebracht met het toegenomen risico van liefst 75 procent op hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker.

Verband mondgezondheid en risico op gastro-intestinale kankers

Slechte mondgezondheid wordt geassocieerd met het risico op verscheidene chronische ziektes, zoals hartziekten, beroertes en diabetes. Voor de associatie tussen slechte mondgezondheid en gastro-intestinale kankers is inconsistent bewijs. Daarom onderzocht Haydee Jordao samen met andere onderzoekers van Queen’s University Belfast het verband tussen mondgezondheid en het risico op een aantal gastro-intestinale kankers, zoals lever-, colon-, rectum- en alvleesklierkanker.

13 procent van mensen met leverkanker heeft slechte mondgezondheid

In het onderzoek werd geen significant verband gevonden tussen slecte mondgezondheid en de meerderheid van gastro-intestinale kankers, maar wel tussen mondgezondheid en hepatobilaire kanker, ofwel leverkanker. Van de 469.000 mensen die werden geanalyseerd, ontwikkelden 4069 mensen gastro-intestinale kanker gedurende de zes jaar observatie. In dertien procent van de gevallen, werd slechte mondgezondheid bij de patiënt geconstateerd. Respondenten met een slechte mondgezondheid waren vaak jong, vrouw, leven in sociaaleconomisch achtergestelde gebieden en consumeerden minder dan twee porties groenten en fruit per dag.

MedischOndernemen Bron: Slechte mondgezondheid leidt tot grotere kans op leverkanker