Patient worden
072 512 5862

Klikgebit

Een klikgebit zorgt ervoor dat u weer goed kunt kauwen, lachen en praten. Door middel van implantaten in uw kaak plaatsen we een geheel nieuw gebit dat eenvoudig uit te nemen is. Indien u een klikgebit in uw bovenkaak neemt, is dat zonder gehemelteplaat. Daardoor behoudt u uw smaak met het eten. U kunt voor een klikgebit direct terecht bij een van onze vestigingen in Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard. Daar wordt u geholpen door een van onze ervaren implantologen, waarbij u na het plaatsen van een klikgebit profiteert van de volgende voordelen:

 • Klikgebit dat oogt en voelt als echte tanden en kiezen
 • Behoud van uw smaak door een prothese zonder gehemelteplaat
 • Uw kaken zullen niet verder slinken
 • Deels of geheel vergoed door uw basis- of tandartsverzekering.

Wilt u meer informatie over het plaatsen van een klikgebit of wilt u direct een afspraak inplannen? Neem contact op met Tandheelkundig Centrum Nederland via 072 512 5862 of schrijf u eenvoudig in als nieuwe patiënt via onze inschrijfpagina.

Wanneer neemt u een klikgebit?

Voor velen is een of klikprothese een alternatief voor een slecht eigen gebit of voor een kunstgebit dat niet aan de wensen en eisen voldoet. Een klikgebit is geschikt als u zich herkent in een van de onderstaande situaties:

 • U heeft een eigen gebit dat in zeer slechte staat is. U mist wellicht enkele tanden of kiezen, of uw tanden staan erg los. Slecht onderhoud of ouderdom kunnen hier oorzaken van zijn.
 • U heeft last van een ingevallen gezicht doordat uw kaakbot geslonken is. Dit is een gevolg van het wegvallen van de wortels in uw kaakbot.
 • U heeft een kunstgebit met gehemelteplaat dat uw proefvermogen heeft aangetast. Om alles weer te kunnen proeven wilt u een andere oplossing.
 • U heeft een loszittend kunstgebit dat niet (meer) goed in uw mond past. Hierdoor heeft u soms moeite met eten, praten en/of lachen.
 • Het is niet mogelijk om een normaal kunstgebit te nemen door de vorm van uw kaak.

Voordelen klikgebit ten opzichte van een kunstgebit

Een klikgebit is een passende oplossing voor mensen die op dit moment een kunstgebit hebben, maar ontevreden zijn of klachten hebben. Deze klachten zijn vooral te wijten aan het feit dat een kunstgebit niet vastzit. Een klikgebit zit wel vast, wat verschillende voordelen met zich meebrengt:

 • U kunt weer goed kauwen, praten en lachen zonder de angst dat uw gebit eruit valt
 • Uw kaken slinken niet verder op de plek van de implantaten
 • Uw gezicht valt minder in door de kaakimplantaten
 • U heeft geen kleefpasta meer nodig
 • U behoudt de smaak doordat er geen gehemelteplaat zit bij de bovenkaak
 • De implantaten gaan levenslang mee
 • De tanden en kiezen ogen natuurlijk

“Ik kwam een tijdje geleden bij de TCN Castricum voor een klikgebit nadat ik last bleef houden van mijn kunstgebit. De tandarts heeft me vriendelijk de hele procedure uitgelegd en na het plaatsen heb ik geen last meer tijdens het eten. Een klikgebit en TCN zijn beide aan te raden!”
- Johan uit Castricum

Plaatsen van een klikgebit

Een klikgebit plaatsen is een relatief kleine ingreep die wordt uitgevoerd door onze eigen implantologen. Dankzij ons eigen tandtechnisch laboratorium kunnen we in de meeste gevallen meteen aan alle eisen van onze (toekomstige) prothesedragers voldoen. Een behandeling bij TCN bestaat uit de volgende stappen:

 1. De ingreep begint met het eventueel verwijderen van de resterende eigen tanden. Dit gebeurt uiteraard onder verdoving en we zorgen dat u niet zonder tanden komt te zitten.
 2. Als de kaken weer hersteld zijn, plaatsen we de definitieve prothese.
 3. In de kaak plaatst onze specialist de implantaten. Afhankelijk van uw gebitssituatie zijn dat implantaten met stegverbinding of met drukknoppen. Als u een kunstgebit heeft, zorgen we dat u tijdens de ingroeiperiode van de implantaten het gebit gewoon kunt blijven gebruiken.
 4. Nadat de implantaten zijn vastgegroeid aan de kaak plaatsen we de rails of drukknoppen. Daarna klikken we meteen de definitieve prothese vast op de constructie.

Onderhoud

Net als een kunstgebit moet u een klikgebit onderhouden. U voorkomt tandsteen en verkleuring bij uw gebit door dagelijks te poetsen met een protheseborstel en een speciaal reinigingsmiddel. Daarnaast moet u ’s nachts uw prothese in water of in een speciaal reinigingsmiddel bewaren. Om infecties te voorkomen is het ook belangrijk dat u de metalen implantaten goed schoon houdt. Poets tweemaal daags de delen van de implantaten die boven het tandvlees uitsteken. Vooral de overgang van het implantaat naar het tandvlees is een belangrijk onderdeel. Dit kunt u het beste schoonmaken met een elektrische tandenborstel of zachte handtandenborstel.

Kosten en vergoeding van een klikgebit

Verschillende factoren zijn bepalend voor de kosten van de ingreep. We bespreken met u graag de gebitssituatie om tot een totaal behandelingsplan te komen. Wat betreft de vergoeding heeft u geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Een nieuw klikgebit inclusief het plaatsen van de implantaten of een vervangend klikgebit wordt bijna volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn gevallen waarin het zelfs volledig vergoed wordt. U dient wel rekening te houden met het eigen risico van de verzekering.

Contact opnemen

Wilt u meer informatie over een klikgebit of over wat een tandtechnicus van TCN voor u kan betekenen? Kom langs bij een van onze praktijken voor een vrijblijvende afspraak. Daar vertellen we u graag meer over de mogelijkheden en de kosten van de ingrepen. U kunt zich online inschrijven als nieuwe patiënt of bellen met een van onze vestigingen: