Patient worden
072 512 5862

Gebit en zwangerschap: vijf veelgestelde vragen

2 Maart, 2020 09:06

Als u zwanger bent, verandert er veel in uw lichaam: sommige vrouwen krijgen last van gebits- en tandvleesproblemen. In dit blog beantwoorden we aantal veelgestelde vragen over gebitsproblemen die regelmatig voorkomen tijdens de zwangerschap en vertellen we u over het belang van een goede mondhygiëne als u zwanger bent.

1. Waarom ontstaan er vaak gebitsklachten tijdens de zwangerschap?

Als u zwanger bent en last krijgt van uw tanden, kiezen en/of tandvlees, liggen hier vaak meerdere oorzaken aan ten grondslag.

  • Door hormoonwisselingen verandert soms uw eetpatroon. Dit kan ervoor zorgen dat u meer suiker eet, waardoor er sneller tandbederf optreedt.
  • Uw tanden kunnen gevoeliger worden door de veranderende hormoonhuishouding. Tandpijn komt hierdoor vaker voor tijdens de zwangerschap.
  • Sommige vrouwen krijgen last van tandvleesontstekingen. We spreken dan van zwagerschapsgingivitis.
  • Veel zwangere vrouwen zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap misselijk en geven hierdoor over. Als er maagzuur in de mond komt, kan dit de tanden aantasten.

2. Wat is zwangerschapsgingivitis?

Als het tandvlees ontstoken is, spreken we van gingivitis. Een tandvleesontsteking die ontstaat door de zwangerschap noemen we zwangerschapsgingivitis.

3. Waardoor ontstaat zwangerschapsgingivitis?

Als u zwanger bent, stijgt het progesteronniveau in uw lichaam en bij sommige vrouwen veroorzaakt dit een verhoogde gevoeligheid voor tandplak. Het tandvlees raakt geïrriteerd, ziet er roder uit, is gezwollen en bloedt soms.

4. Is er een relatie tussen tandvleesontstekingen en vroeggeboorte?

Ja. Als het tandvlees ernstig ontstoken, we spreken dan van parodontitis, kan dit gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen met parodontitis krijgen namelijk vaker dan gezonde vrouwen te maken met vroeggeboorte.

5. Waarom krijgen zwangere vrouwen sneller gaatjes?

Bij veel zwangere vrouwen veranderen de eetvoorkeuren. Als u meer zoetigheden eet, kan dit ervoor zorgen dat u sneller gaatjes krijgt. Ook kan maagzuur, dat in de mond terechtkomt door overgeven, gaatjes veroorzaken.

Mondverzorging tijdens de zwangerschap

Wilt u zwanger worden of bent u zwanger? Dan is het verstandig om uw tandarts te vragen de gezondheid van uw tandvlees te controleren. Daarnaast verzorgt u uw gebit tijdens de zwangerschap goed als u:

  • Twee keer per dag uw tanden poetst.
  • ’s Avonds extra reinigt met flosdraad, tandenstokers of ragers.
  • Het aantal moment dat u eet en/of drinkt beperkt tot maximaal zeven per dag.

Uw gebit laten controleren? Plan een afspraak in!

Onze mondhygiënisten geven u advies over mondverzorging tijdens de zwangerschap. Bent u al patiënt bij TCN? Plan dan eenvoudig online een afspraak in via de button ‘Afspraak maken’. Vul het inschrijfformulier in als u nog geen patiënt bent. Klik hiervoor op de button ‘Patiënt worden’.