Endodontologie

Endodontologie: een term waar u waarschijnlijk niet dagelijks mee te maken heeft en die een hoop vragen oproept. Wat voor behandeling is het, doet het pijn en welke kosten zijn eraan verbonden? Wij leggen u graag meer uit over endodontologie, oftewel de wortelkanaalbehandeling, waarom het nodig is en hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Wat is endodontologie?

Bij endodontologie behandelen we het inwendige deel van uw tanden en kiezen. In de wortelkanalen zit zenuwweefsel en zijn kleine bloedvaatjes aanwezig. Mede daarom noemen we deze behandeling ook wel een wortelkanaalbehandeling of een endo. Wanneer u pijn heeft in uw tand of kies, komt dit meestal door een gaatje, een diepe of grote vulling of een overbelasting van de tand of kies. In sommige gevallen is een verkeerde gewoonte de oorzaak van de pijn.

U kunt met deze pijnklachten terecht bij onze tandarts voor endodontologie: Nico Kamphorst. Hij onderzoekt uw gebit, stelt u op uw gemak en bepaalt samen met u de meest geschikte behandelmethode. Hij luistert goed naar uw vragen en wensen en legt de behandeling stap voor stap uit. Natuurlijk wordt u tijdens de behandeling goed verdoofd waardoor het proces voor u geheel pijnloos verloopt.

De voordelen van endodontologie bij TCN:

 • Pijnvrije wortelkanaalbehandeling
 • Tandarts die gespecialiseerd is in endodontologie
 • Geschikt voor angstpatiënten
 • Ook voor mensen die geen patiënt zijn bij TCN
 • Huiselijk ingerichte praktijken

Heeft u last van pijnlijke tanden of kiezen of bent u doorverwezen naar een endodontologiespecialist? Neem dan contact op met TCN voor meer informatie via 072 512 5862 of maak direct een afspraak via bovenstaande button.

"Ik ben bij TCN geweest voor een wortelkanaalbehandeling nadat ik al een tijdje met kiespijn rondliep. Ik zag er tegenop, maar dat was nergens voor nodig. Alles werd goed uitgelegd en ik heb tijdens de behandeling niks gevoeld.
Rosa uit Castricum"

Wat doet de endodontoloog?

Een endodontoloog is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van wortelkanaal- en zenuwbehandelingen. Deze specialist heeft hiervoor een aanvullende opleiding gevolgd en door periodieke trainingen houdt hij zijn kennis up to date. De endodontoloog houdt zich bezig met lastige vraagstukken op het gebied van wortelkanaalbehandelingen. Denk daarbij aan pijnklachten in het gebied of in het hoofdgebied waar geen verklaring voor is. Andere klachten waarbij deze tandarts u helpt zijn een aanhoudende kiespijn of ontstekingen aan tanden of kiezen. Verder adviseert de endodontoloog, stelt hij behandelplannen op en behandelt hij de wortels van tanden en kiezen.

Pijnvrije behandeling bij TCN

De behandeltechnieken aan het wortelkanaal zijn een stuk moderner dan vroeger. U hoeft daarom helemaal niet bang te zijn voor pijn: een endodontologiebehandeling is pijnvrij. We zorgen voor een volledige verdoving van de tand of kies en de omgeving daarvan. Voelt u tijdens de behandeling toch nog iets? Geef dit dan gerust aan bij de tandarts; hij past de verdoving aan en zorgt ervoor dat het proces alsnog pijnvrij verloopt. Een wortelkanaalbehandeling bij TCN is ook geschikt voor patiënten die bang zijn voor de tandarts. We bespreken uw angsten en in sommige gevallen is het mogelijk om de behandeling onder narcose uit te voeren.

Tarieven van een wortelkanaalbehandeling

De tarieven voor een wortelkanaalbehandeling zijn vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat houdt in dat de kosten bij alle praktijken gelijk zijn. Hieronder geven we u een beknopt overzicht van de tarieven. Een volledig overzicht van de tarieven voor endodontologie vindt u op onze tarievenpagina.

Endodontologie consult € 20,08
Uitgebreid endodontologie consult € 36,99
Consult na tandheelkundig ongeval € 29,07
Geheel of gedeeltelijk weghalen pulpaweefsel € 42,28
Endodontologie per element (met 1 kanaal) € 95,13
Endodontologie per element (met 2 kanalen) € 137,41
Endodontologie per element (met 3 kanalen) € 179,69
Endodontologie per element (met 4 kanalen) € 221,97
Gebruik operatiemicroscoop €71,35
Aanbrengen rubberdam € 10,57
Moeilijke wortelkanaalopening € 26,42
Verwijderen van wortelstift € 36,99
Verwijderen van kroon of brug € 31,71
Afsluiting van open wortelpunt

€ 42,28

 

Dekking door de verzekering

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling worden bij patiënten tot 18 jaar volledig gedekt door de basiszorgverzekering. Patiënten vanaf 18 jaar zijn afhankelijk van de door hen afgesloten zorgverzekering. Om de kosten voor endodontologie vergoed te krijgen, heeft u een aanvullende verzekering nodig op uw basispakket. Let er bij het afsluiten op dat de aanvullende verzekering voldoende dekking geeft. We raden u daarom aan om uw polis te raadplegen om te kijken of uw zorgverzekeraar de kosten voor een wortelkanaalbehandeling dekt. Bij TCN maken we tijdens het eerste consult altijd een begroting van de te verwachte behandelkosten. Dit doen we om onverwacht hoge tandzorgkosten te voorkomen.

Waarom endodontologie?

Kiespijn wordt meestal veroorzaakt door ontstoken tandweefsel. Dit weefsel herstelt niet uit zichzelf. Daarom is een behandeling noodzakelijk. Bij een wortelkanaalbehandeling verwijderen we het volledige tandweefsel uit de ontstoken kies.

Voorbereiding op een wortelkanaalbehandeling

U hoeft zelf eigenlijk niks te doen voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling. Wel raden we u aan om de behandeling te ondergaan terwijl u goed uitgerust bent en in goede gezondheid verkeert. Neem eventueel muziek mee zodat u tijdens de behandeling ontspannen naar uw eigen favoriete muziek kunt luisteren.

Verdoving van de mond

De tandarts verdooft allereerst uw mond om te garanderen dat u tijdens de behandeling helemaal geen pijn voelt. Na de verdoving moet er een opening gemaakt worden om bij het ontstoken weefsel te komen. Vervolgens brengt de endodontoloog Cofferdam aan zodat hij veilig en schoon kan werken.

Reiniging van het tandmerg

In de volgende stap verwijdert de tandarts het zenuwweefsel en bloedvaatjes uit de tand. De tandarts reinigt het wortelkanaal van binnen met speciale instrumenten en materialen. Hierbij gaat hij nauwkeurig te werk zodat alle weefsels en ontstekingen worden verwijderd.

Het vullen van het wortelkanaal

In de laatste fase vult de tandarts het wortelkanaal met een cement dat door het lichaam goed wordt verdragen. Daarin schuift hij een stift die het cement goed tegen de kanaalwand drukt voor een stabiele afsluiting. Als het wortelkanaal aan alle zijden goed is afgesloten, krijgt het weefsel rondom de wortel gelegenheid om te genezen.

Duur van de behandeling

De duur van een wortelkanaalbehandeling verschilt per tand of kies. Een behandeling aan slechts één voortand met één kanaal duurt natuurlijk minder lang dan een kies die vier wortelkanalen heeft. Gemiddeld rekenen we een half uur tot twee uur voor een behandeling. Onze endodontoloog bespreekt vooraf met u de verwachte behandeltijd en het is ook mogelijk om de behandeling te verspreiden over meerdere afspraken.

"Ik vond een wortelkanaalbehandeling ingrijpend klinken, maar het viel heel erg mee. Ik werd door Nico al bij het consult op mijn gemak gesteld waardoor ik alle vertrouwen had in de behandeling. Hij heeft me van mijn kiespijn verlost.
Sjoerd uit Alkmaar"

Nazorg

Het is mogelijk dat u na de behandeling lichte napijn krijgt. Dit duurt meestal niet langer dan vijf dagen en de pijn is normaal gesproken goed weg te nemen door paracetamol of een vergelijkbare pijnstiller te slikken. Deze pijnstillers zijn zonder recept te verkrijgen.

Herbehandeling endodontologie

In sommige gevallen is een herbehandeling nodig. Zo’n behandeling noemen we ook wel een revisie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ontsteking van het tandweefsel bij een eerdere behandeling niet volledig is hersteld. Als de bacteriën de reiniging van het wortelkanaal hebben overleefd, is een revisie helaas niet te voorkomen. Verder is een herbehandeling noodzakelijk wanneer er nieuw tandbederf ontstaat. Helaas duurt de tweede behandeling vaak wat langer dan de eerste. Ook hierbij is een verdoving mogelijk zodat u geen pijn ervaart. Bij een herbehandeling is het gebruik van de behandelmicroscoop van groot belang. Al het oude materiaal en eventuele verontreinigingen moeten uit de kleinste plekjes verwijderd worden. De microscoop helpt bij het vinden van dit kleine materiaal.

Oorzaken van ontstoken tandweefsel

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer het tandweefsel in het wortelkanaal ontstoken is. Dit weefsel herstelt namelijk niet uit zichzelf. De voornaamste oorzaak van zo’n ontsteking is tandbederf. Hierdoor krijgen bacteriën vrij ruimte om het wortelkanaal binnen te dringen en het weefsel aan te tasten. Tandbederf ontstaat bijvoorbeeld door:

 • Lekkende vullingen
 • Een ongeluk waarbij uw tanden beschadigd zijn
 • Slecht onderhoud van uw tanden

Het gevolg is een infectie aan de tandzenuw, waardoor pijn ontstaat. Onze tandarts voor endodontologie verhelpt de infectie door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Neem voor meer informatie of om een afspraak te maken contact met ons op door te bellen naar 072 512 5862.

Hoe ontdek ik ontstoken tandweefsel?

Gelukkig is ontstoken tandweefsel relatief makkelijk te herkennen. Wij raden u aan om in de volgende gevallen contact op te nemen met een specialist:

 • Wanneer u pijn ervaart bij het bijten en kauwen op voedsel
 • Een zeurende pijn bij het drinken van een warme of koude vloeistof
 • Zeurende pijn bij het eten van ijs
 • Pijn in omliggende lichaamsdelen, zoals de oren, slapen en de kaak

Een wortelkanaalbehandeling voorkomen

Ons advies is om minimaal twee keer per jaar een bezoekje te brengen aan de tandarts voor een periodieke controle. Tijdens deze controle herkent de tandarts eventuele problemen en gaatjes in een vroeg stadium waardoor ergere problemen te voorkomen zijn. Ook op het gebied van endodontologie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Poets daarom ook twee keer per dag goed uw tanden.

Contact

Heeft u last van uw tanden of heeft u vragen over endodontologie? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer van de betreffende vestiging of maak direct een afspraak via onderstaande button. U bent van harte welkom in onze praktijken in Heerhugowaard, Alkmaar, Bergen, Westzaan en Castricum.

072 512 5862 Inschrijven