Patient worden
072 512 5862

De ontwikkeling van het kindergebit

28 Februari, 2020 17:25

Meestal is melkgebit helemaal doorgekomen als een kind drie jaar oud is. Het melkgebit moet u goed verzorgen. In dit blog vertellen we u hier meer over en geven we antwoord op vragen die onze tandartsen regelmatig worden gesteld over het kindergebit.

Vanaf welke leeftijd komen tanden door?

Bij de meeste baby’s komen de tandjes rond de zesde maand door. Iets eerder of later kan ook.

Uit hoeveel tanden betstaat het melkgebit?

Een kindergebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Ter vergelijking: een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen.

Doet het pijn als melktandjes doorkomen?

Ja. De meeste ouders merken het goed aan hun baby als de tandjes doorkomen. Uw kleine kan dan:

  • Huilerig zijn.
  • Onrustiger slapen.
  • Koorts krijgen.
  • Een andere ontlasting hebben.

Hoe kunt u controleren of melktandjes doorkomen?

Als een melktand doorkomt, voelt u een verharding onder het tandvlees. Dit is de melktand die tegen het tandvlees aandruk.

Wat kunt u doen tegen pijn bij doorkomen van het melkgebit?

Als uw baby veel pijn heeft, kunt u een bijtring geven of het tandvlees zachtjes masseren. Ook kan tandgel met een verdovende stof helpen bij het verlichten van de pijn. Uw tandarts kan u hierover adviseren.

Hoe moet u het melkgebit van uw kind verzorgen?

Voor een gezond melkgebit is het belangrijk dat u start met het poetsen van de tanden als die doorkomen. Tot het tweede levensjaar is één keer per dag poetsen voldoende. Gebruik hiervoor een kindertandpasta met fluoride. Ook kunt u als uw kind twee is, beginnen met tandartsbezoeken. Net als bij het blijvende gebit is het ten slotte belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal zeven.

Wanneer start het wisselen van het melkgebit?

Meestal verschijnen rond het zesde levensjaar als eerste de kiezen van het blijvende gebit. Omdat deze zich achterin de mond bevinden, valt dit soms niet direct op. Houd dit goed in de gaten. Het glazuur van deze kiezen is nog niet zo sterk, waardoor een goede verzorging extra belangrijk is.

Wanneer is het blijvende gebit volledig doorgebroken?

Hoewel rond het veertiende levensjaar het blijvende gebit bijna volledig is doorgebroken, spreken we pas van een volledig blijvend gebit als de verstandskiezen zijn doorgekomen. Dit gebeurt doorgaans rond het twintigste levensjaar. Als de verstandskiezen niet doorbreken, kan de tandarts u doorverwijzen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van de verstandskiezen.

Vragen over het kindergebit?

Heeft u een vraag over het doorbreken van de tanden of wilt u meer weten over hoe u de tanden van uw kind het beste kunt verzorgen? Plan een afspraak in bij onze tandartsen of mondhygiënisten. Onze specialisten zijn opgeleid voor het behandelen van kinderen en vertellen u graag meer over hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Bent u al patiënt? Plan dan eenvoudig een afspraak in via de button ‘Afspraak maken’. Als u nog geen patiënt bent, dient u zich eerst in te schrijven. Klik hiervoor op de button ‘Patiënt worden’.