Als u heeft gekozen voor een narcose behandeling, dan kunt u op deze pagina algemene informatie vinden. Zo weet u exact de gang van zaken op de dag van de behandeling. Het is belangrijk dat u aan ons doorgeeft wanneer er veranderingen hebben plaatsgevonden in uw gezondheidstoestand.

Meld u vrijblijvend aan

    Aanhef

    Voorletters*:

    Achternaam*:

    Geboortedatum:

    Adres:

    Postcode:

    Woonplaats:

    E-mailadres*:

    Telefoon*:

    Opmerkingen

    De Anesthesioloog

    Dit is de arts die gespecialiseerd is in diverse vormen van anesthesie en pijnbestrijding rondom de behandeling. De arts houdt zich bezig met de vitale functies zoals de ademhaling, bloeddruk en hartslag. Het is belangrijk tijdens de behandeling deze functies goed te bewaken. De anesthesioloog werkt niet alleen, hij werkt samen met een anesthesiemedewerker. Samen houden zij u onder controle tijdens de behandeling, zodat de tandarts zijn of haar werk kan doen. Ook zorgt de anesthesioloog voor adequate pijnbestrijding tijdens en na de behandeling. Bij ons in de praktijk werken wij met anesthesiologen en anesthesiemedewerkers die werkzaam zijn in een ziekenhuis. Ze zijn allemaal BIG geregistreerd. Dit kunt u bekijken op www.bigregister.nl

    Nasale intubatie

    Tijdens het onder narcose brengen wordt er via de neus een buisje ingebracht om u te kunnen beademen. Deze behandeling kan wat irritatie in de neus, achter in de keel of soms een bloedneus geven. Deze irritatie kan aanhouden tot enkele dagen na de behandeling, dit is verder niet gevaarlijk.

    BMI en gewicht

    In tegenstelling tot andere narcose tandarts behandelt de angsttandarts behalve ASA score 1 en normale BMI patiënten, ook patiënten met een BMI van maximaal 35 en ASA score 2 patiënten (milde systemische ziekten). Voor kinderen van minimaal 4 jaar, is er een minimum gewicht van 15 kilogram. Hieronder is het niet mogelijk om bij ons te worden behandeld. Voor uw veiligheid wordt uw lengte en gewicht nagemeten. Hierbij is onze weegschaal bepalend voor de BMI.

    Narcose oftewel algehele anesthesie

    Wij sluiten bewakingsapparatuur aan, voordat u de narcose middelen krijgt toegediend. U krijgt een sensor op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Tevens krijgt u plakkers op de borst om de hartslag te meten. Gedurende de behandelingen wordt de bloeddruk bij uw arm gemeten.

    Het starten van de narcose

    De narcose bij de angst tandarts van TCN wordt toegediend via een infuus in uw arm of hand. Na het aanbrengen van dit infuus wordt het slaapmiddel en de pijnstiller toegediend. Deze worden aangepast en gedoseerd naar uw leeftijd, gewicht en lengte. De slaapmiddelen gaan direct de bloedbaan binnen, u zult snel in slaap vallen. Hierna wordt de algehele anesthesie in stand gehouden door continue toediening van medicatie. Tijdens het in slaap vallen kan het slaapmiddel soms kortdurend een warm tot licht brandend gevoel geven in de hand, arm en schouder. Veel patiënten hebben angst voor het infuus of de ‘prik’. Bij TCN bieden wij ook de mogelijkheid om eerst met een kapje in slaap te vallen, waarna pas het infuus wordt ingebracht. Dit is een goede oplossing voor kinderen met angst voor een naald of prik. Wanneer u zelf ook bang bent voor naalden of voor het infuus, dan kunt u dit van tevoren met de anesthesioloog van TCN bespreken.

    Veelgestelde vragen

    Waarom moet ik nuchter zijn voor een behandeling?

    Het is van belang dat u voor de narcose niets gegeten of gedronken hebt. Dit doen wij niet omdat de narcose u misselijk zou kunnen maken of dat u moet overgeven, maar vooral omdat de maaginhoud tijdens de narcose vanuit de maag naar de longen kan lopen. Hierdoor ontstaat een levensgevaarlijke situatie met als gevolg een longontsteking die vaak niet meer te genezen is.

    Hoe lang van te voren moet ik nuchter zijn?

    Op de dag van uw afspraak met de narcose tandarts vragen wij u het volgende; We vragen u om 20 minuten voor uw behandeling aanwezig te zijn. Zorg dat u rekening houdt met eventuele files. Eten mag u tot zes uur voor de behandeling. Dit houdt in, twee beschuitjes met jam of kaas. Daarna niets meer! U mag ALLEEN WATER DRINKEN TOT 2 UUR VOOR DE BEHANDELING. MAXIMAAL 2 GLAZEN!! Niets anders! U mag 2 uur voor de behandeling 2 tabletten paracetamol innemen met een slokje water. De dag van de behandeling mag u niet roken.

    We vragen u persoonlijke begeleiding mee te nemen. Iemand die met u meekomt en u ook weer naar huis brengt. Make-up, lenzen, nagellak/kunstnagels zijn niet toegestaan.

    We vragen u om het volgende mee te nemen; 

    • Een deken (u heeft het anders erg koud na de behandeling)
    • Warme kleding zoals een trui/vest

    Wanneer u niet nuchter op de afspraak verschijnt, kan de behandeling niet door gaan. De kosten voor de narcose worden dan volledig bij u in rekening gebracht. Wij hanteren het nuchterheidsbeleid conform de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Wij gaan ervan uit dat u het nuchter zijn omwille van uw eigen veiligheid opvolgt.

    Wat gebeurt er na de behandeling?

    De anesthesiologen brengen u in een rollende stoel naar een ruimte om verder goed wakker te worden naar de uitrustkamer. Dit is een aparte afgesloten ruimte. U wordt goed in de gaten gehouden, zodat u rustig bij kunt komen van uw behandeling. Een slaperig gevoel of licht wegdommelen kan voorkomen kort na de behandeling. Verder kunt u last hebben van eventuele napijn. De narcose is een kortwerkend middel er is dus geen lange uitslaapperiode nodig. Over het algemeen is het ontwaken en het naar huis gaan binnen het uur mogelijk. Wel raden wij u af alleen zelf naar huis te rijden, dit is absoluut niet toelaatbaar. Ook mag u niet met het openbaar vervoer naar huis. U bent dus verplicht te zorgen voor een persoon die u naar huis kan brengen met de auto. Het is verstandig de komende 24 uur niet alleen thuis te zijn en rustig aan te doen. Tevens adviseren wij u de dag na uw behandeling vrij te nemen. U wordt ten strengste afgeraden om op de dag van de behandeling voor kleine kinderen te zorgen of zware machines te besturen.

    Welke bijwerkingen zijn er?

    U kunt zich bij thuiskomst nog wat slaperig voelen. Tevens kunt u napijn krijgen. Eventueel kunt u een pijnlijk gevoel hebben achterin de keel, dit komt door het buisje dat tijdens de behandeling in uw keel zat. Het gevoel zal vanzelf binnen een paar dagen over gaan. Eventueel kunt u keelpastilles of warme melk met honing nemen.

    Is de narcose veilig?

    Alvorens u onder narcose behandeld kunt worden dient u een uitgebreide medische vragenlijst in te vullen. Het is belangrijk om alle vragen volledig en juist te beantwoorden. Dit om complicaties te voorkomen, welke ondanks alle zorgvuldigheid niet altijd te zijn voorkomen. Eventuele allergische reacties op medicijnen kunnen optreden. Verder is door verbetering van de bewakingsapparatuur, de goede opleidingen van de anesthesioloog en de moderne geneesmiddelen, de narcose tegenwoordig zeer veilig. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

    TCN is kiezen voor kwaliteit!

    Maak kennis met de familie tandarts van Nederland.