Patient worden
072 512 5862

5 effecten van roken op uw gebit

28 Februari, 2020 17:21

Roken is niet alleen slecht voor uw algemene gezondheid, het heeft ook een aantal schadelijke effecten op uw gebit. In dit blog leggen we u uit welke 5 negatieve effecten roken heeft op uw mondgezondheid.

1. Verkleuring van tandglazuur

Als u rook in- en uitblaast, komen er kleine, schadelijke deeltjes in uw mond terecht. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze het glazuur binnendringen en voor tandverkleuringen zorgen. Hierdoor staat jarenlang roken garant voor gelige tanden en kiezen.

2. Afname van de kwaliteit van het speeksel

In een gezonde mond blijft de kwaliteit van het speeksel goed doordat er via de bloedvaten in het tandvlees voedingsstoffen naar uw mond gaan. Als u rookt, dringen de kleine nicotinedeeltjes in de rook uw tandvlees binnen. Hierdoor vernauwen de kleine bloedvaatjes in het tandvlees. Minder voedingsstoffen bereiken het tandvlees en uw tanden zijn niet langer goed beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Gevolg: er ontstaan sneller tandvleesontstekingen en gaatjes.

3. Minder speeksel

De hele dag door maakt u speeksel aan, dat een beschermend effect heeft op uw gebit. Door roken neemt de hoeveelheid speeksel in uw mond af. Er ontstaan dan sneller gaatjes en ontstekingen.

4. Losse tanden en kiezen

Bij mensen die niet roken, bloedt het tandvlees als er sprake is van een ontsteking. Zoals hierboven uitgelegd, zorgt nicotine ervoor dat de bloedvaatjes in het tandvlees vernauwen. De doorbloeding van het tandvlees neemt af en daardoor valt een tandvleesontsteking minder snel op. Als een tandvleesontsteking te lang onopgemerkt blijft, kunnen tanden en kiezen uitvallen.

5. Mondkanker

Rokers hebben in vergelijking met niet-rokers een vier keer zo grote kans op mondkanker. Doordat het weefsel in uw mond keer op keer worden geïrriteerd, kunnen er afwijkende cellen ontstaan.

Stoppen met roken? Vraag hulp!

Na het lezen van bovenstaande mag het duidelijk zijn: het is verstandig om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Vanaf 2020 kunt u hiervoor gratis hulp krijgen. Uw zorgverzekeraar is namelijk verplicht om eerstelijns programma’s gericht op het stoppen met roken te vergoeden.

Bent u gestopt en wilt u weer witte tanden?

Als u bent gestopt met roken, kunt u gelukkig uw witte tanden terugkrijgen door uw tanden te (laten) bleken*. Bij TCN kunt u ervoor kiezen om uw tanden in een van onze praktijken te laten bleken, of thuis met een bleekbitje en bleekgel. Bent u al patiënt bij TCN? Plan dan een afspraak in via de button ‘Afspraak maken’. Als u nog geen patiënt bent, dient u zich eerst in te schrijven. Klik hiervoor op de button ‘Patiënt worden’.

*Het is belangrijk dat u écht gestopt bent met roken. Als u rookt na het bleken van uw tanden, kan dit voor extra schade zorgen.